Utama MySelf Ilmu My Games My Resepi Hiburan Komik & Novel Kecantikan & Kesihatan

Selasa, 7 Mei 2013

Beauty : Cara Mengatasi Selulit

Assalamualaikum. 2,3 hari ni aku asyik terfikir nak tulis sedikit info pasal kesihatan ni. Mungkin ramai yang mengalaminya. Iaitu SELULIT! Aku pun tengok paha artis-artis korea yang pakai short-short tu cantik giler. Apa rahsianya ya? Jom, explore! 
Apa itu SELULIT?
SELULIT terlihat seperti kulit jeruk yang umumnya terdapat pada bahagian perut, paha dan punggung. 
Selulit selalu dikaitkan dengan masalah untuk kaum wanita kerana kaum lelaki  mempunyai risiko yang lebih rendah? Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi terjadinya selulit. Antaranya ialah seperti faktor hormon, gaya hidup yang tidak sihat dan lain-lain.  
Antara tips untuk mengatasi masalah selulit adalah seperti berikut :
1. Mengamalkan gaya hidup yang sihat 
contohnya : 
- selalu bersenam. 
2. Mengurangkan pengambilan lemak 
contohnya : 
- keju
-makanan yang berminyak
-ais krim
3. Mengurangkan makanan yang terlalu manis 
contohnya :
- coklat
4. Mengurangkan makanan yang masin
5. Mengurangkan makanan segera
contohnya :
- snek
6. Hidup bebas tekanan 
contohnya :
- sentiasa solat dengan khusyuk untuk menenangkan diri kerana hidup yang penuh tekanan akan menggalakkan peningkatan hormon stress ( catecholamines ).
7. Melakukan urutan + aromaterapi 
Hurm, setakat tu je analisisnya kut. Yang paling penting adalah senaman! 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih sudi komen ! =)
Untuk pertanyaan lebih lanjut, boleh email ke wnabihah95@yahoo.com atau direct message ke FB Nabihah Malek BLOG