Utama MySelf Ilmu My Games My Resepi Hiburan Komik & Novel Kecantikan & Kesihatan

Ahad, 4 Mei 2014

My Recipe : Aiskrim buatan sendiri

Assalamualaikum dan Hai kepada semua blogger !
Fuh, sejak lama menyepi sebab xde event hot2 so blog dibiarkan sudah begitu lama erk ??:cry:
Okay, sekarang straight to the point .
Pada hari ini aku ingin kongsikan cara nak buat ais krim sendiri !
Mudah jer tau ! :blink:
Ni versi orang yang xde mesin Baking Stand Mixer tuh or seiring dengannya .
Whatever lah .
So, aku gantikan guna mesin blender .
Oh, sebenarnya ni idea kawan aku sebab aku terkejut dia guna mesin blender jer ?
hahaha . terima kasih untuk info ini . :lol:
BTW jom usha skunk ! Ayok !! :cool:

Bahan-bahan :

# 1 tin susu cair
# 3 sudu besar susu pekat
# 1 biji telur
# 1 sudu tea esen vanilla
# 1 sudu besar ovallet
# perasa (ikut suka = biskut / koko / vanilla or else )

Bahan2 ni aku beli dekat kedai jual bahan bakery jer . 
Senang berbanding you pergi Mall tau . :tink:
* Sebenarnya dalam gambar tu aku lupa masukkan telur . 
Hahaha ! Tapi korang jangan lupa ok ? :face17:

Cara-cara :

1. Masukkan semua bahan tu dalam mesin blender .

2. Blend jer semua tu dalam masa 10 minit (maybe) tapi jangan berterusan sebab you guna mesin blender . So, pandai2 lah stop2 kejap . Then, sambung balik sampai lah 10 minit . 

3. Next, masukkan perasa yang korang nak masukkan tu ke dalam bekas . Gaul untuk sebati dalam bekas tu .

4. Siap ! Letak dalam fridge dan keesokannya boleh la menikmatinya . 

Okay. That's all . Selamat mencuba ! Senang sahaja ! :wink: