Utama Ilmu Komik & Novel Hiburan Kecantikan & Kesihatan My Resepi

Ahad, 4 Mei 2014

My Recipe : Aiskrim buatan sendiri

Assalamualaikum dan Hai kepada semua blogger !
Fuh, sejak lama menyepi sebab xde event hot2 so blog dibiarkan sudah begitu lama erk ??:cry:
Okay, sekarang straight to the point .
Pada hari ini aku ingin kongsikan cara nak buat ais krim sendiri !
Mudah jer tau ! :blink:
Ni versi orang yang xde mesin Baking Stand Mixer tuh or seiring dengannya .
Whatever lah .
So, aku gantikan guna mesin blender .
Oh, sebenarnya ni idea kawan aku sebab aku terkejut dia guna mesin blender jer ?
hahaha . terima kasih untuk info ini . :lol:
BTW jom usha skunk ! Ayok !! :cool:

Bahan-bahan :

# 1 tin susu cair
# 3 sudu besar susu pekat
# 1 biji telur
# 1 sudu tea esen vanilla
# 1 sudu besar ovallet
# perasa (ikut suka = biskut / koko / vanilla or else )

Bahan2 ni aku beli dekat kedai jual bahan bakery jer . 
Senang berbanding you pergi Mall tau . :tink:
* Sebenarnya dalam gambar tu aku lupa masukkan telur . 
Hahaha ! Tapi korang jangan lupa ok ? :face17:

Cara-cara :

1. Masukkan semua bahan tu dalam mesin blender .

2. Blend jer semua tu dalam masa 10 minit (maybe) tapi jangan berterusan sebab you guna mesin blender . So, pandai2 lah stop2 kejap . Then, sambung balik sampai lah 10 minit . 

3. Next, masukkan perasa yang korang nak masukkan tu ke dalam bekas . Gaul untuk sebati dalam bekas tu .

4. Siap ! Letak dalam fridge dan keesokannya boleh la menikmatinya . 

Okay. That's all . Selamat mencuba ! Senang sahaja ! :wink:

5 ulasan:

  1. Thanks for info. Tumpang tanya. Apa tu ovallet? and, tak perlu ais ke? haha. sorry bnyak tnya --"

    BalasPadam
    Balasan
    1. Urmm, ovallet tu sebagai penstabil kek / pemantap kek.
      Yang warna kuning tu.
      And kalau Eimah pergi kedai kek, minta je ovallet dgn tuan kedai, diorang akan bg. =)

      Urm, yg Nabihah buat, xperlu guna ais.. =)
      xpe bnyak tanya, hehe.. lg suka... hehe XD

      Padam
    2. ohh. baru tahu. haha, thanks.

      Padam
  2. Thnks, but telur tu xper ke trus msuk freezer then makan

    BalasPadam
  3. boleh je asenya, agypom ada je an org yang makan mentah2 mcm org nak bina otot badan an ? ;)

    BalasPadam

Terima kasih sudi komen ! =)
Untuk pertanyaan lebih lanjut, boleh email ke wnabihah95@yahoo.com atau direct message ke FB Nabihah Malek BLOG