Utama Ilmu Komik & Novel Hiburan Kecantikan & Kesihatan My Resepi

Khamis, 30 Jun 2016

Kecantikan : BB Cushion Sendayu Tinggi



Assalamualaikum guys !! 
Haaaa... ni sis nak share satu benda ! Nak tahu ? Jom scroll bawah !
Sapew nak cantik raya ni ? Confirm semua orang nak nampak cantik an masa raya nanti ? Especially yang gigirls ni an ? Melaram habis nnti ! >_< 
Tambahan lak, semua sanak saudara balik kampung, berkumpul ramai-ramai. Sooooo... confident mesti tinggi an ??

Okay, tadi sis pergi beli satu alat make-up ni...
Jeng ! Jeng ! Jeng ! 


DOLL SKIN BB Cushion Sendayu Tinggi

Actually, sis baru nak cuba cushion ni, masa try td pun dia tak rasa tebal sangat and lembap (moist). So, untuk cuaca kat khatulistiwa macam kita ni agak sesuai la an yang panas-panas ni. 
Kulit kita pun sentiasa lembap je an ? Tak kering. 

So, after pakai BB Cushion ni sis akan apply bedak powder Nutrimetics lak. 
That's all. Hehehehe. 

Sis, sebenarnya duk usha-usha YADAH All Day Cushion tp jumpa yang ni pulak, hahaha.
So, sis cuba lah eee... 

Okay, see u later !  



Rabu, 29 Jun 2016

My Resepi : Biskut Cornflakes Madu



Assalamualaikum ! Hey guys ! 
Macam mana puasa hari ni ?? Harap-harap okay je semua ee.. 

Okay, pagi tadi aku dan ummi aku kerajinan buat biskut raya... (awal ke ?) hehehe
Actually ni first time kitorang buat biskut raya homemade... urm, Alhamdulillah, it's so fun sebab kitorang bertungkus lumus buat biskut ni, agak la berselerak dapur kejap. Hahahaha. 
You will know what I mean if you laluinya sendiri. 

Kitorang sempat buat 2 jenis kuih, first biskut cornflakes madu (sangat x100 mudah) dan biskut siput ? Haaaa.. kenal ke x korang dengan biskut siput ni? Tapi sekarang aku nak share resepi biskut cornflakes madu yang sangat-sangat mudah dulu ee..


Bahan-bahan :
  • 125 gram mentega
  • 1/2 cawan madu
  • 2 sudu makan gula halus (castor)
  • 8 cawan cornflakes (but td my ummi tambah banyak sikit.. heheh)
  • suka hati chocolate rice @ ceri hijau @ ceri merah (utk hiasan) 
Cara-caranya :
1. Masukkan madu dan mentega yang telah dicairkan ke dalam bekas berisi cornflakes.
2. Gaul sebati.
3. Masukkan ke dalam mangkuk kertas dan hias dengan chocolate rice @ ceri di atasnya.
4. Bakar dalam oven pada suhu 170 darjah F selama 10 min.
5. SIAP !!! 

Okay, simpan dalam bekas utk dihidangkan masa raya nanti ! 


Ahad, 26 Jun 2016

Raya dah dekat katakan...




Assalamualaikum,
Seperti yang kita semua tahu, raya dah nak dekat an ?
That's mean ramai yang tengah sibuk buat biskut raya and kek an ?
So, for me yang tengah cuti semester kat rumah ni amik kesempatan ni nak belajar buat kek !! Yay !! *semangat membara

Actually, aku belajar kek coklat kukus yang paling simple la kut bg yang profesional.
But, for me... untuk first time agak susah jugak la... hahahahaahah..


FYI, kek aku ni rasa (taste) dah okay, but dari segi rupa paras agak fail lah... hahahaha.. 
Ni bukan aku yang perasan tp berdasarkan juri-juri yang mencuba kek aku okay ? 
And, sebab musabab aku belajar buat kek ni nak jadi seorang wanita yang serba boleh ! Haik ! Ganbatte !!! 

Okay, aku xsnap gambar kek aku sebab rupanya agak x cantik, but next time bila dah menjadi, Insya-Allah aku akan snap and share dgn korang eee..
Biasa la first try an ? Jangan lupa sokong aku .. T_T

Deep in my heart, buat kek ni banyak songeh sebenarnya. hehehehe...
But, aku mencuba utk rajin ok ? 

Lepas ni aku nak belajar masak spageti carbonara pulak ! Hehehehe.. 
Bahan-bahan da beli semua... tunggu nak masak je.. 

Okay, thats all. 
Selamat berpuasa guys !