Utama Ilmu Komik & Novel Hiburan Kecantikan & Kesihatan My Resepi

Rabu, 29 Jun 2016

My Resepi : Biskut Cornflakes Madu



Assalamualaikum ! Hey guys ! 
Macam mana puasa hari ni ?? Harap-harap okay je semua ee.. 

Okay, pagi tadi aku dan ummi aku kerajinan buat biskut raya... (awal ke ?) hehehe
Actually ni first time kitorang buat biskut raya homemade... urm, Alhamdulillah, it's so fun sebab kitorang bertungkus lumus buat biskut ni, agak la berselerak dapur kejap. Hahahaha. 
You will know what I mean if you laluinya sendiri. 

Kitorang sempat buat 2 jenis kuih, first biskut cornflakes madu (sangat x100 mudah) dan biskut siput ? Haaaa.. kenal ke x korang dengan biskut siput ni? Tapi sekarang aku nak share resepi biskut cornflakes madu yang sangat-sangat mudah dulu ee..


Bahan-bahan :
  • 125 gram mentega
  • 1/2 cawan madu
  • 2 sudu makan gula halus (castor)
  • 8 cawan cornflakes (but td my ummi tambah banyak sikit.. heheh)
  • suka hati chocolate rice @ ceri hijau @ ceri merah (utk hiasan) 
Cara-caranya :
1. Masukkan madu dan mentega yang telah dicairkan ke dalam bekas berisi cornflakes.
2. Gaul sebati.
3. Masukkan ke dalam mangkuk kertas dan hias dengan chocolate rice @ ceri di atasnya.
4. Bakar dalam oven pada suhu 170 darjah F selama 10 min.
5. SIAP !!! 

Okay, simpan dalam bekas utk dihidangkan masa raya nanti ! 


4 ulasan:

  1. Balasan
    1. Yay !! Nanti kalau rasa x cukup, boleh buat sendiri, huhuhuhu

      Padam
  2. SEDAPPPPPPPP I LOVEEEE HUHUHU

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ni nak raya dah, time raya pergi jenjalan boleh makan.. hehe, mesti ada ! >_<

      Padam

Terima kasih sudi komen ! =)
Untuk pertanyaan lebih lanjut, boleh email ke wnabihah95@yahoo.com atau direct message ke FB Nabihah Malek BLOG