Utama MySelf Ilmu My Games My Resepi Hiburan Komik & Novel Kecantikan & Kesihatan

Ahad, 18 Disember 2016

My Resepi : Spaghetti Carbonara Simple


Assalamualaikum uoallssss !!

Hari ni sis nak share resepi sis yang paling simple, maybe ?
Simple yang macam mana tu ye ?
Haaa... simple sangat... simple untuk orang yang baru belajar masak macam sis ni...
Alaaa... sis ni time duk rumah selalu jadi pembantu chef kepada Ummi sis.

Tapiiii, spaghetti carbonara ni sis buat sendiri sebab impian nak jadi Chef kepada keluarga sendiri lak nanti. Amboiii... hahahaha...

Okay, okay.. 
Fokus kepada resepi ee.. 
Maaf la, cakap banyak pulak.



Bahan-bahan : ( untuk 1 orang )

  • 1 ulas bawang putih dihiris halus
  • 3 sudu besar minyak zaitun
  • 5 sudu besar Sos Prego Carbonara
  • Segenggam Mee Spaghetti ( San Remo Brand )
  • Beberapa ketul ayam bahagian dada dikerat dadu 
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air masak sedikit sahaja


Cara-cara :

1. Perap ayam dengan serbuk black paper sedikit sahaja untuk bagi rasa yang sedap.

2. Rebus mee spaghetti ( San Remo Brand ) selama 15 minit @ sampai korang rasa mee tu dah lembut. 

3. Tos kan mee spaghetti tadi dan gaulkan dengan sedikit marjerin @ minyak zaitun untuk elak melekat.

4. Tumiskan bawang putih sehingga kekuningan. 

5. Masukkan ayam yang sudah dikerat dadu dan diperap tadi ke dalam kuali. 

6. Masukkan sos prego dan sedikit air.

7. Setelah siap, curahkan sos tadi ke dalam pinggan yang berisi mee spaghetti.

8. Siap !!! 


Selamat mencuba ! ! 

Ahad, 30 Oktober 2016

Teamare Vol 4

Assalamualaikum uoallss !!!

Haaa, hari ni sis nak share pasal komik yang paling sis suka iaitu karya Ben !!

Sebenarnya, komik yang sis share ni da lama keluar. Cumanya sis ni yang teruja nak share sbb dengar khabar Teamare Vol 5 da nak siap and publish ! X sabarnya nak beli !! >_<


SINOPSIS:

" Selamatkah Hana dari serangan ibu sendiri yang dah hilang pertimbangan diri? Colin seperti diulit mimpi apabila gadis idaman membalas cintanya. Adakah Colin yang Hana cari selama ni? Ryder pula masih tak putus asa memujuk Keiko masuk sertai gengnya... tapi Keiko nekad tak nak sertai kumpulan gengster atau kongsi gelap. "

Okay, that's all... urmmm.. sis nak undur diri dlu... 
Papaiii....

Ahad, 2 Oktober 2016

Anime : Guilty Crown

Assalamualaikum !
Haip, sis nak share satu anime yang best bagi sis !





Inori and Shu 


SINOPSIS : 

The story takes place in Tokyo in 2039, after the outbreak of the "Apocalypse Virus" during what became known as the "Lost Christmas" of 2029. Since then, Japan has been under the control of the multinational organization called GHQ. 

Ouma Shu, is a 17 year-old boy who mistakenly obtains a rare and great power. He can use this power, "The Right Hand of the King," to extract "voids" or tools/weapons that are the manifestations of peoples' hearts. 


He has been rather shy since a childhood tragedy, but both his personality and life change forever when he meets a girl named Yuzuriha Inori, a member of the rebel group called "Undertakers," whose members seek the restoration of self-government in Japan via the ousting of GHQ.


GENRE :

Action, Drama, Sci-Fi and Super power .

MY RATE :

10/10

Sis paling x suka diorang punya ending ! Sedih sangat ! Heroin (Inori) mati and the Hero (Shu) pulak jadi buta... *xpuas hati, hentak-hentak kaki*

Diorang punya ending song memang best sangat... sedih...
Nanti korang tengok korang search la eee...
Sis sibuk nim... Papaiii !

Sabtu, 17 September 2016

Mid Length Hairstyle And Wavy Style


Assalamualaikum ladies !! 
Hari ni sis pergi salun rambut untuk potong rambut. 
Hurmmm, sis pun da lupa bila sis last potong rambut. Huhuhu. 
So semalam sebelum pergi salun rambut sis cari gambar-gambar yang bersesuaian.
Sis xsuka rambut yang terlalu pendek maka sis amik keputusan untuk separa panjang. 
Kalau panjang sangat memang suka tapi penjagaan rambut memang extra care lah. 

Sis actually jenis yang straight hair tapi sis suka tgk jenis wavy hair nim.







Heatless Wavy Hair from Ale Martin


Jumaat, 16 September 2016

Gelang Emas 961 Ala-Ala Gelang Pandora


Assalamualaikum guys !!
Right now I want to share about girls thing..
Okay.. 10.9.2016 sis pergi Kedai Emas Sri Ayu berhajat untuk beli gelang.

At that moment, I ask the seller which bracelet is the newest design.
And he show me gelang yang ala-ala pandora ni.
Urmmmm, that time they just had 2 design only. 
After 45 minutes, I decide to buy this design. 

Tadaa... tangan sis kecik so, gelang pom kecik la... huhuhu...

Okay, that's all... 
Papaiii...


Khamis, 30 Jun 2016

Kecantikan : BB Cushion Sendayu Tinggi



Assalamualaikum guys !! 
Haaaa... ni sis nak share satu benda ! Nak tahu ? Jom scroll bawah !
Sapew nak cantik raya ni ? Confirm semua orang nak nampak cantik an masa raya nanti ? Especially yang gigirls ni an ? Melaram habis nnti ! >_< 
Tambahan lak, semua sanak saudara balik kampung, berkumpul ramai-ramai. Sooooo... confident mesti tinggi an ??

Okay, tadi sis pergi beli satu alat make-up ni...
Jeng ! Jeng ! Jeng ! 


DOLL SKIN BB Cushion Sendayu Tinggi

Actually, sis baru nak cuba cushion ni, masa try td pun dia tak rasa tebal sangat and lembap (moist). So, untuk cuaca kat khatulistiwa macam kita ni agak sesuai la an yang panas-panas ni. 
Kulit kita pun sentiasa lembap je an ? Tak kering. 

So, after pakai BB Cushion ni sis akan apply bedak powder Nutrimetics lak. 
That's all. Hehehehe. 

Sis, sebenarnya duk usha-usha YADAH All Day Cushion tp jumpa yang ni pulak, hahaha.
So, sis cuba lah eee... 

Okay, see u later !  



Rabu, 29 Jun 2016

My Resepi : Biskut Cornflakes Madu



Assalamualaikum ! Hey guys ! 
Macam mana puasa hari ni ?? Harap-harap okay je semua ee.. 

Okay, pagi tadi aku dan ummi aku kerajinan buat biskut raya... (awal ke ?) hehehe
Actually ni first time kitorang buat biskut raya homemade... urm, Alhamdulillah, it's so fun sebab kitorang bertungkus lumus buat biskut ni, agak la berselerak dapur kejap. Hahahaha. 
You will know what I mean if you laluinya sendiri. 

Kitorang sempat buat 2 jenis kuih, first biskut cornflakes madu (sangat x100 mudah) dan biskut siput ? Haaaa.. kenal ke x korang dengan biskut siput ni? Tapi sekarang aku nak share resepi biskut cornflakes madu yang sangat-sangat mudah dulu ee..


Bahan-bahan :
  • 125 gram mentega
  • 1/2 cawan madu
  • 2 sudu makan gula halus (castor)
  • 8 cawan cornflakes (but td my ummi tambah banyak sikit.. heheh)
  • suka hati chocolate rice @ ceri hijau @ ceri merah (utk hiasan) 
Cara-caranya :
1. Masukkan madu dan mentega yang telah dicairkan ke dalam bekas berisi cornflakes.
2. Gaul sebati.
3. Masukkan ke dalam mangkuk kertas dan hias dengan chocolate rice @ ceri di atasnya.
4. Bakar dalam oven pada suhu 170 darjah F selama 10 min.
5. SIAP !!! 

Okay, simpan dalam bekas utk dihidangkan masa raya nanti ! 


Ahad, 26 Jun 2016

Raya dah dekat katakan...




Assalamualaikum,
Seperti yang kita semua tahu, raya dah nak dekat an ?
That's mean ramai yang tengah sibuk buat biskut raya and kek an ?
So, for me yang tengah cuti semester kat rumah ni amik kesempatan ni nak belajar buat kek !! Yay !! *semangat membara

Actually, aku belajar kek coklat kukus yang paling simple la kut bg yang profesional.
But, for me... untuk first time agak susah jugak la... hahahahaahah..


FYI, kek aku ni rasa (taste) dah okay, but dari segi rupa paras agak fail lah... hahahaha.. 
Ni bukan aku yang perasan tp berdasarkan juri-juri yang mencuba kek aku okay ? 
And, sebab musabab aku belajar buat kek ni nak jadi seorang wanita yang serba boleh ! Haik ! Ganbatte !!! 

Okay, aku xsnap gambar kek aku sebab rupanya agak x cantik, but next time bila dah menjadi, Insya-Allah aku akan snap and share dgn korang eee..
Biasa la first try an ? Jangan lupa sokong aku .. T_T

Deep in my heart, buat kek ni banyak songeh sebenarnya. hehehehe...
But, aku mencuba utk rajin ok ? 

Lepas ni aku nak belajar masak spageti carbonara pulak ! Hehehehe.. 
Bahan-bahan da beli semua... tunggu nak masak je.. 

Okay, thats all. 
Selamat berpuasa guys ! 

Sabtu, 26 Mac 2016

Kesihatan juga salah satu rezeki daripada Allah.



Assalamualaikum uolls !!
Hari ni, aku nak share pasal rezeki daripada Allah kepada hamba-hambaNya.
Masya-Allah ! Rezeki Allah ni luas tau.

Ada pelbagai jenis rezeki.

Antaranya ialah :
1. Rezeki kesihatan
2. Rezeki harta benda
3. Rezeki ilmu pengetahuan
4. Rezeki kebahagiaan
5. Rezeki rupa bentuk
6. Rezeki makanan
7. dan macam-macam lagi. Tak terkira rasanya.

Alhamdulillah, Allah berikan aku kesihatan yang sihat pada hari ini.
FYI, 2 minggu yang lepas aku kena demam panas.
Astagfirullah, masa tu nak exam mid-term. Allah menguji aku disaat-saat yang genting.
But, aku bersyukur sangat dengan ujian yang diberikan itu aku rasa aku sedar yang aku dah banyak buat dosa-dosa dan lalai dengan duniawi.
Insya-Allah, dengan sakit ini Allah ampunkan dosa-dosa dan aku sedar aku telah banyak melupakan-Nya.

My experience is aku dah makan ubat Paracetamol (PCM) and antibiotik but still my demam x kebas-kebas.
Suhu still 38.7 ºC - 38.2 ºC and badan panas. Lepas tu, sakit tekak.
And the side effect aku makan anti-biotik Amoxicillin + clavulanic acid (Clamentin) is loya, diarhea (cirit-birit) dan ruam (rash) di dalam mulut.
Lagi la bertambah seksa. Nak makan pun tak lalu and aku boleh makan bihun sup je masa tu.

But, my lecture pernah cakap :

"Kesan teraputik lebih banyak daripada kesan sampingan ubat"

Maksudnya, kesan teraputik tu lebih penting dan perlu diambil kira daripada kesan sampingan sesuatu ubat.
Tiada ubat yang tiada kesan sampingan okay ? Alhamdulillah, selepas belajar dalam  bidang farmasi, aku banyak mengetahui tentang ubat-ubatan yang sebelum ni aku tak tahu pun.
Sebab, kadang-kadang salah satu faktor patient tak nak makan ubat dan pulangkan balik ubat di farmasi kerana takut akan side effect ubat contohnya macam aku la. Hahahahahaha.
Actually seronok meneroka ilmu Allah ni. Tak kiralah dalam apa-apa bidang sekalipun.

TAPIIIII.... anti-biotik kau kena makan sampai habis tau.
Kau mungkin rasa kau dah sihat tapi bakteria dalam badan still xmati sebenarnya and KALAU KAU STOP TANPA HABISKAN, bakteria akan jadi rintang (resistance) terhadap ubat and kau kena makan dos yang lebih tinggi bila kes ni terjadi. Haaaa... mana satu kau nak ? Jadi, makan la anti-biotik tu sampai habis tapi sekiranya ada alergi terus jumpa doktor, kay ?

Hurmmmm, so konklusinya.
Aku bersyukur dengan rezeki yang Allah berikan pada aku hari ini iaitu kesihatan yang baik. Dengan itu, segala urusan harian aku dipermudahkan. Alhamdulillah.

Aku pernah juga dengar Dr Muhaya kata "Kita kena cemburu dengan amal baik seseorang tu bukan dengan harta yang dia miliki"
Saya setuju ! hehehehe...

Pada pandangan aku, apabila kita dikurniakan harta yang melimpah ruah, of coz kita akan lalai pada Allah kan ? sebab kita rasa kita dah punya segala-galanya. Kita akan lupa diri, riak, sombong and so on. Tambahan pula, bila iman di dada tak cukup kuat konfem guna duit yang sedia ada ke jalan yang tak betul.
Walaubagaimanapun, kita doakan semoga sekiranya kita diberikan rezeki harta benda, kita tidak akan lalai, sentiasa bersyukur dan merendah diri. Dan jangan lupa, sebahagian harta yang kita miliki tu ada hak orang lain... jangan kedekut untuk bersedekah dan memberikan zakat okay ?

Okay, setakat ini sahaja coretan aku pada pagi yang indah ni.
Aku ingat aku nak buat research yang kena hantar hari Isnin ni tapiiiiii.... once aku bukak lappy and wifi ada ni...... urmmmmm... aku nak la update blog cikittt... hehehehehe... da lama xupdate....
Kay ! that's all... see u when I'm free !!
Assalamualaikum !!