Utama MySelf Ilmu My Games My Resepi Hiburan Komik & Novel Kecantikan & Kesihatan

Sabtu, 25 Oktober 2014

Beauty : Contact Lens (CL) Playboy

Assalamualaikum !
Hai, hari ni aku nak share pasal CL yg aku pkai.
Aku pakai pun bukan suka2 nak pakai tau tp yg berPOWER.
Yew la, dah rabun kan, kalau aku xrabun aku mmg x akan pakai dah CL ni.
Tapi yup, pakai CL ni bukan mudah. As a user, kau kena jaga elok2 tau jangan ambil mudah jer.

FYI, first time aku pakai CL masa 2011 masa umur aku 16 tahun lagi, tp time tu ilmu jagaan aku tentang pakai CL ni masih low dan aku pun xsesuai pakai jenama XXXX . Lepas tu aku janji dah yg aku xnak pkai dah brand tu ! Plus masa tu aku xtau cara nak pkai CL ni, apalagi merah la matanya.
So, lpas 2 kali pkai aku give up. Lama2 CL tu kering air dan aku buang.

At year 2014, setelah 3 tahun . . .

Dalam bulan 6 abang aku nak kahwin, so aku bagitau Ummi aku yang aku nak pakai CL nnti majlis kahwin abang aku nnti sebab susah la nak pakai spec ni. Hahaha !
Ummi aku on jer, tp abah aku hurmmm kemain lg dia cakap keburukan pakai CL ni.

Yes, I admit it. So, aku gerun jugak lah. Oleh itu, aku ambil langkah berhati2. Sebelum beli CL, aku banyak buat search dekat internet cara2 nak pkai, nak cuci, nak buang, nak simpan and etc.

So, aku pun pi kedai cermin mata. Aku survey2 masa tu, aku still nak beli yg jenama XXXX yg first time aku pakai dulu. Tp dengan izin Allah, jenama XXXX pada masa tu xde power yg sesuai dgn mata aku sbb hbis stok.

So, saler tu pun suggest la brand PLAYBOY ni. Aku pun on jer sebab nak try. Dah dia kata produk baru an. Harga dia boleh tahan juga la RM 40.00 sekotak.

Alhamdulillah, selesa sgt2 pakai. Nak buang pun senang. Bila pakai pun, dia x move rata2. Lepas tu cukup 2 bulan aku da xberani da nak pakai sbb dia monthly just for one month. Aku pakai lebih sebulan. Haish, jangan amalkan sikap ini ye dear CL users.

***PLEASE JANGAN PAKAI LEBIH DARI 3 BULAN!!!***

Sayang bnyak mana pun kau dekat CL tu kau kena buang. PLEASE SAYANGI MATA ANDA !
Lepas tu, masa hari raya haji tu aku try la nk pakai brand yg lain. Harga dia murah la RM 28.00 sekotak. Tp... YA ALLAH, takut giler aku dgn CL ni, everytime aku pakai dia asyik move je, aku bimbang dia akan hilang dr mata jer. FYI, masa kita nk pakai CL kita akan cuci terlebih dahulu, so aku dpt rasa la masa nk cuci ni dia lain macam. LICIN! Too SOFT maybe. Macam jelly gitu. But really different with PLAYBOY, sgt selesa. Lepas tu, brand XXXX ni 3 times aku pakai, masa nak buang tu, CL ni koyak !! oh NO! Aku rasa okey, ada baiknya juga ko koyak, aku pun xnak pakai da jugak. HAHAHA.

So, aku gi kedai cermin mata, aku beli yang jenama PLAYBOY again. I janji I akan setia dengan you. Tak akan cari yang lain dah. Promise. HEHEHE.
*Even harga dia mahal sikit pun, aku xkisah. Yang penting SELESA. Beza pun xmahal sgt.


Okey, satu lagi yg aku minat pasal CL PLAYBOY ni. Cuba kau tengok pic atas ni.
Yang kelabu tu brand XXXX and yg brown tu jenama PLAYBOY. Yang kelabu tu nmpak macam FAKE je bila kau pkai but yg brown tu corak dia bila kau pakai nmpak more natural bg siapa yg xsuka overdose la. FYI too, aku xsuka pakai wrna BIRU, KELABU, HIJAU or yg pelik2. Aku lebih suka wrna yg natural sesuai dgn orang ASIA. =)

Dan CL PLAYBOY ni ada 3 color sahaja :



1. Secret Black     2. Sweet Choco     3. Honey Gold

**Aku pakai yang Honey Gold =)

Okey, itu sahaja tentang CL favourite aku hari ni. Nanti aku akan share dgn korang tentang penjagaan pakai CL pula ! See you later !

2 ulasan:

  1. Balasan
    1. haha, kalau mata ok, xpyh pkai la sbb pkai CL ni bnyak precaution. ;)

      Padam

Terima kasih sudi komen ! =)
Untuk pertanyaan lebih lanjut, boleh email ke wnabihah95@yahoo.com atau direct message ke FB Nabihah Malek BLOG