Utama Ilmu Komik & Novel Hiburan Kecantikan & Kesihatan My Resepi

Selasa, 1 Disember 2015

Ilmu : Subjek yang dipelajari dalam Diploma Farmasi

Assalamualaikum !
Hai, hari ni nak kongsi ilmu sikit.
Urm, ada yang tanya aku pasal subjek yang dipelajari dalam Diploma Farmasi.
For ur information, aku belajar under KKM.
Mungkin ianya berbeza di kolej-kolej lain. I don't know. Sorry.

*ni mungkin apa yang aku belajar, in future it may change a silibus. 

Tahun 1 Semester 1 a.k.a Semester 1 

1. Biologi
2. Fisiologi
3. Matematik
4. Farmaseutik I
5. Farmaseutik II
6. Kimia I
7. Bahasa Inggeris

Tahun 1 Semester 2 a.k.a Semester 2 

1. Farmaseutik III
2. Kimia II
3. Farmakologi 1
4. Farmakologi II
5. Sains Tingkah Laku ( Psikologi )
6. Amalan Farmasi
7. Mikrobiologi
8. Bahasa Inggeris

Tahun 2 Semester 1 a.k.a Semester 3

will be update ~

11 ulasan:

  1. satu semester tempoh dia brape ye? 5bulan eh? Cuti mcm mane ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. aa 5 bulan hana.. cuti dia ada .. sama jgk dgn yg lain, ada cuti mid sem and cuti sem..

      Padam
    2. Yeay! ok thanks for the info! :D

      Padam
    3. Satu lagi soalan boleh? :p Belajar dalam english ke malay? Tajuk-tajuk yang sis tulis tu.. macam dalam malay je.

      Padam
    4. belajar dalam malay je.. ;)

      Padam
  2. hai! sy pon student uitm jugak bminat nak ambil dip farmasi bawah spa, thanks for the info and stay update ye, thanks. btw kite sebaya =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. uitm jgk ee ? hehehe..
      Insya-Allah, will stay update if x buzy.. ;)

      Padam
  3. hi! boleh share lg x pasal awk punye study, sb sy bminat nak ambil kursus ni, btw kite sebaya =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. urmmmm.. pasal study ee..
      dia ada teori dan amali.. and akan ada exam mcm biasa.. exam pertengahan tahun dan akhir tahun..
      exam amali juga akan diambil kira, so conclusion nya kita akan belajar soft skill and teori.. nanti bila da masuk, amirah akan lebih faham skop study nya.. ;)

      Padam
  4. salam.saya nak tanya pemakaian latihan penolong pegawai farmasi semasa belajar especially yg baru start belajar ..terima kasih

    BalasPadam

Terima kasih sudi komen ! =)
Untuk pertanyaan lebih lanjut, boleh email ke wnabihah95@yahoo.com atau direct message ke FB Nabihah Malek BLOG